12.11.2017., 19.30 sati, Mala dvorana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Večer klapa

Najbolje od najboljih, romantika i svjetski poznato umijeće zborskog pjevanja, kombinacija koju ne smijete propustiti.

PROGRAM

1. Klapa Cesarice

 – More (stihovi: Josip Pupačić, glazba: Ivo Brkić)

– ‘Vo je naša zemja (tekst: Jakov Dukić, glazba: Mojmir Čačija)

2. Klapa Stine

– Ribar plete mrižu svoju (narodna, obrada: Ljubo Stipišić Delmata)

– Umiri se more (Mojmir Čačija)

3. Klapa Falkuša

– Izajdi na prozor (narodna, obrada: Dinko Fio)

– Na me pogled tvoj obrati (narodna, obrada: Miho Bulić)

4. Klapa Sorelo

– Al javi mi se, dušo, javi (narodna, obrada: Roko Radovan)

– Ne karaj me mila majko (narodna, obrada: Roko Radovan)

5. Klapa Gradec

– Ustani Ivo, Ivane (narodna, obrada: Mojmir Čačija)

– Vila moja projde (narodna, obrada: Dinko Fio)

6. Klapa Slavić

– Za dite moje nerojeno (Terezija Kusanović – Darko Kusanović)

– Čet’ri lita i četiri zime (narodna, obrada: Krešimir Magdić)

7. Klapa Euterpa

– Otka te znan (narodna, obrada: Tomislav Veršić)

– Primorkinja konja jaše  (narodna, obrada: Krešimir Magdić)

8. Klapa Petrada

– Da bi bila moja (tekst i glazba Ana Kodrić Ivelić)

– Mola (tekst Ranko Mladina, glazba Ranko Mladina i Joško Ćaleta, obradio Joško Ćaleta)

9. Klapa Armorin

– Čekala je majka sina (tekst Kemal Monteno i Duško Ševerdija, glazba Kemal Monteno i Joško Ćaleta, obradio Joško Ćaleta)

– Majka Maru i bije i kara (narodna, obrada: Vicko Dragojević)

10. Klapa Grdelin

– Dobra večer, dušo i mila (narodna, obrada: Duško Tambača)

– Kampošonto (A. Nižetić – Krešimir Magdić)

KLAPA CESARICE

Klapa Cesarice već je više od dvadeset godina u vrhu hrvatske klapske scene. Osnovana 1993. na incijativu studentica većinom dalmatinskog podrijetla, počela je svoj put na najiskreniji klapski način – jubavju prema pismi i željom za očuvanjem jedinstvene hrvatske tradicije, klapskog a capella izričaja.

Cesarice su tijekom 24 godine osvojile brojne nagrade na prestižnim natjecanjima te su jedna od tri klape u povijesti Festivala dalmatinskih klapa Omiš sa tri uzastopne apsolutne pobjede (žiri i publika). Cesarice postaju respektabilno koncertno tijelo koje nakon što ih je prepoznao hrvatski kulturni krug predstavljaju hrvatsku kulturu i na nizu međunarodnih gostovanja (Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal i Slovenija). Uspjehe također postižu surađujući i nastupajući s mnogim hrvatskim i stranim glazbenim umjetnicima i ansamblima. Klapa je izdala četiri nosača zvuka i osvojila četiri diskografske nagrade Porin. Umjetnička voditeljica je Antonia Mimica.

KLAPA FALKUŠA

Klapa Falkuša djeluje na Agronomskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu od 1999. godine. Utemeljitelj i organizator klape je dr.sc Mate Bobanac. Prvi glazbeni voditelj bio je Jerica Gracin, a kasnije dirigentsku palicu preuzima maestro Dinko Fio. Pod njegovim umjetničkim vodstvom klapa dobiva novu dimanziju izvornosti, izražajnosti i prepoznatljivosti. Prigodnim nastupima na Agronomskom fakultetu, koncertima u Hrvatskom Glazbenom Zavodu, koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, festivalima u Omišu i Makarskoj te gostovanjima u raznim mjestima diljem Hrvatske, stekli su ugled i reputaciju vrsnih glazbenih amatera. Dobili su niz priznanja i zahvalnica. Od 2012. godine umjetnička voidteljica klape je Antonia Mimica.

KLAPA GRADEC

Klapa Gradec nastala je kao plod želje da se mladi okupljaju uz dobru pjesmu i veselu atmosferu te svojim djelovanjem rade na očuvanju i promicanju kulturne baštine našeg naroda. Osnovana je 2014. godine i djeluje u okviru Kulturnog centra Gradec kao jedna od brojnih aktivnosti kojima se u Kulturnom centru Gradec potiče osobna i profesionalna formacija mladih. Klapa prvenstveno njeguje tradicionalni dalmatinski klapski izričaj. Od dosadašnjih nastupa izdvajamo sudjelovanje na Festivalu studentskih klapa protekle dvije godine i osvojenu treću nagradu stručnog žirija na prošlogodišnjem FSK-u. Ove godine u planu je sudjelovanje na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš u kategoriji debitanata. Umjetnički voditelj klape je Roko Perić.

KLAPA EUTERPA

Studentice zagrebačkog sveučilišta osnovale su žensku klapu Euterpa u veljači 2017. godine sa željom da upoznaju tradiciju i ljepotu klapskog pjevanja. Ime klape Euterpa, inspirirano je imenom mitološke muze Euterpe, zaštitnice glazbe. Umjetnička voditeljica klape je Marija Vukšić.  Debitantski nastup klapa je ostvarila na 5. festivalu studentskih klapa u Zagrebu gdje je osvojila 2. mjesto prema ocjenama žirija. Osim u Zagrebu, klapa Euterpa nastupila je i u Kučinama na 6. susretu klapa na Kruniku. Klapa danas broji 9 članica.

KLAPA ARMORIN

Ženska   klapa  Armorin  osnovana   je   1999.   godine   kao   radionica   klapskog   pjevanja pri
Studentskom centru u Zagrebu te tijekom petnaest godina djelovanja okuplja pjevačice iz cijele Hrvatske, od Vinkovaca do Dubrovnika. Od 2006. godine klapa je održala više samostalnih i zajedničkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovala na nizu klapskih smotri i susreta. Rad klape prepoznao je i sam UNESCO zajedno s partnerskom tvrtkom Panasonic, za kojeg je klapa Armorin snimila promotivni video u kolovozu 2015. godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Do sada najveće uspjehe klapa Armorin bilježi u proteklih nekoliko godina, a posebno na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu: 2016. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i treću nagradu publike, 2015. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike, 2014. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike. Umjetnički voditelj klape je Davor Capković.

KLAPA STINE

Klapu Stine čini pet prijatelja. Kao osobnosti razlikuju se u mnogočemu, ali ono što je dio svakog od njih ljubav je prema klapskoj pismi i drugim guštima što se vežu uz taj biser  dalmatinskog identiteta. Uz višegodišnje prijateljevanje upravo je pjesma ona koja ih veže još više i kroz koju se najbolje razumiju. Klapa je službeno osnovana u siječnju 2013. g. Od tada se pojavljuje na mnogim kulturnim manifestacijama, susretima i smotrama klapa kao što su smotre klapa u Puli, Umagu, Sisku, Kostanju, Sv. Filipu i Jakovu, Neumu i sl. Brzo su prepoznati kao kvalitetan sastav na klapskoj sceni mlađe generacije, o čemu svjedoči osvojenih ukupno 6 nagrada stručnog žirija i publike na Festivalu studentskih klapa na kojem su nastupali od 2014. do 2016. g., te osvojena prva nagrada stručnog žirija na Večeri debitanata 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2016. i plasman u prestižno finale iste godine, te osvojena druga nagrada stručnog žirija na Festivalu klapske pisme Posušje 2016. g. Najveći uspjeh klapa bilježi 2017. na 51. FDK Omiš osvojivši Zlatni leut – prvu nagradu publike. Voditeljica klape je maestrica Antonia Mimica.

KLAPA SORELO

Klapa Sorelo nastala je pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu početkom 2015.godine. Ime klape simbolično ujedinjuje tri smjera matičnog fakulteta (socijalna pedagogija, rehabilitacija, logopedija). Na natjecanju studentskih klapa u Zagrebu 2016.godine osvajaju treće mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija, a 2017. godine na istom natjecanju osvajaju prvo mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija i nagradu publike.

KLAPA PETRADA

Klapa Petrada, koju čine Bračani i oni vezani uz Brač, osnovana je u jesen 2007. godine   u   Zagrebu.   U   dosadašnjem   se   radu   može   pohvaliti   nagradom   stručnog   žirija   za najbolje debitante na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2009. godine, zlatom i pobjedom u folklornoj kategoriji i nastupom na Grand Prixu festivala Venezia in Musica 2010. godine, pobjedom na festivalu Klape Gospi Sinjskoj 2013. i 2016. godine, nastupom na prestižnom klapskom festivalu  Aklapela  2015. godine te brojnim zapaženim nastupima na domaćim i međunarodnim festivalima i smotrama. Ove je godine skladba ”Da bi bila moja” autorice Ane Kodrić Ivelić u izvedbi klape Petrada zaslužila drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda na Večeri novih skladbi 51. FDK Omiš. Iza sebe imaju i samostalni album “Čuj slavića di propiva   –   Serenade”   koji   je  koncertnu   promociju   doživio   2010.   godine   u   rasprodanom zagrebačkom kinu ”Europa”. Trenutno je u  pripremi novo izdanje na kojem će se naći do sada rijetko izvođene skladbe i obrade  narodnih napjeva pokojnog maestra Dinka Fia.

KLAPA SLAVIĆ

Klapa Slavić osnovana je od grupice studenata 2008. godine. Uz sudjelovanja na smotrama, festivalima i natjecanjima klapa je izdala i dva albuma. “Počinje plač” (2012.) i “Triptih” (2015.) nastao u suradnji s klapama Dišpet i Pižolot i na kojima se nalaze mahom glagoljaški, liturgijski i paraliturgijski napjevi te skladbe na starohrvatske tekstove.

KLAPA GRDELIN

Klapa Grdelin osnovana je u Zagrebu u veljači 2000. godine, te je kroz proteklih 16. godina postojanja i djelovanja postupno istraživala i proširivala repertoar pjesama, koji obuhvaća izvorne dalmatinske pjesme u obradi poznatih skladatelja i etnomuzikologa (J. Gotovac, Lj. Stipišić, D. Fio, D. Tambača i dr.), obrade popularnih napjeva, te tradicionalne pučke korizmene napjeve, Božićne pjesme i kolende. Kroz godine postojanja, klapa Grdelin je bila česti i višestruko nagrađivani sudionik brojnih festivala i koncerata raznog karaktera, usputno surađujući s brojnim hrvatskim pop izvođačima. Bitan dio rada klape odnosi se i na gostovanja u raznim zemljama EU, Sjeverne Amerike i Indije u funkciji predstavnika Republike Hrvatske na bitnim diplomatskim događanjima, od kojih je zadnji nastup u New Delhiju na dan primanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije. Klapa Grdelin njeguje pretežno narodni izričaj, što i dokazuje glavnina pjesama na dosadašnja dva izdana nosača zvuka, ”Parvi” i ”Drugi krug”.