Večer klapa - Sudionici

KONCERT NEDJELJA 12.11.2017

KLAPA CESARICE

Klapa Cesarice već je više od dvadeset godina u vrhu hrvatske klapske scene. Osnovana 1993. na incijativu studentica većinom dalmatinskog podrijetla, počela je svoj put na najiskreniji klapski način – jubavju prema pismi i željom za očuvanjem jedinstvene hrvatske tradicije, klapskog a capella izričaja.

Cesarice su tijekom 24 godine osvojile brojne nagrade na prestižnim natjecanjima te su jedna od tri klape u povijesti Festivala dalmatinskih klapa Omiš sa tri uzastopne apsolutne pobjede (žiri i publika). Cesarice postaju respektabilno koncertno tijelo koje nakon što ih je prepoznao hrvatski kulturni krug predstavljaju hrvatsku kulturu i na nizu međunarodnih gostovanja (Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal i Slovenija). Uspjehe također postižu surađujući i nastupajući s mnogim hrvatskim i stranim glazbenim umjetnicima i ansamblima. Klapa je izdala četiri nosača zvuka i osvojila četiri diskografske nagrade Porin. Umjetnička voditeljica je Antonia Mimica.

KLAPA STINE

Klapu Stine čini pet prijatelja. Kao osobnosti razlikuju se u mnogočemu, ali ono što je dio svakog od njih ljubav je prema klapskoj pismi i drugim guštima što se vežu uz taj biser  dalmatinskog identiteta. Uz višegodišnje prijateljevanje upravo je pjesma ona koja ih veže još više i kroz koju se najbolje razumiju. Klapa je službeno osnovana u siječnju 2013. g. Od tada se pojavljuje na mnogim kulturnim manifestacijama, susretima i smotrama klapa kao što su smotre klapa u Puli, Umagu, Sisku, Kostanju, Sv. Filipu i Jakovu, Neumu i sl. Brzo su prepoznati kao kvalitetan sastav na klapskoj sceni mlađe generacije, o čemu svjedoči osvojenih ukupno 6 nagrada stručnog žirija i publike na Festivalu studentskih klapa na kojem su nastupali od 2014. do 2016. g., te osvojena prva nagrada stručnog žirija na Večeri debitanata 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2016. i plasman u prestižno finale iste godine, te osvojena druga nagrada stručnog žirija na Festivalu klapske pisme Posušje 2016. g. Najveći uspjeh klapa bilježi 2017. na 51. FDK Omiš osvojivši Zlatni leut – prvu nagradu publike. Voditeljica klape je maestrica Antonia Mimica.

KLAPA FALKUŠA

Klapa Falkuša djeluje na Agronomskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu od 1999. godine. Utemeljitelj i organizator klape je dr.sc Mate Bobanac. Prvi glazbeni voditelj bio je Jerica Gracin, a kasnije dirigentsku palicu preuzima maestro Dinko Fio. Pod njegovim umjetničkim vodstvom klapa dobiva novu dimanziju izvornosti, izražajnosti i prepoznatljivosti. Prigodnim nastupima na Agronomskom fakultetu, koncertima u Hrvatskom Glazbenom Zavodu, koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, festivalima u Omišu i Makarskoj te gostovanjima u raznim mjestima diljem Hrvatske, stekli su ugled i reputaciju vrsnih glazbenih amatera. Dobili su niz priznanja i zahvalnica. Od 2012. godine umjetnička voidteljica klape je Antonia Mimica.

KLAPA SORELO

Klapa Sorelo nastala je pri Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu početkom 2015.godine. Ime klape simbolično ujedinjuje tri smjera matičnog fakulteta (socijalna pedagogija, rehabilitacija, logopedija). Na natjecanju studentskih klapa u Zagrebu 2016.godine osvajaju treće mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija, a 2017. godine na istom natjecanju osvajaju prvo mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija i nagradu publike.

KLAPA GRADEC

Klapa Gradec nastala je kao plod želje da se mladi okupljaju uz dobru pjesmu i veselu atmosferu te svojim djelovanjem rade na očuvanju i promicanju kulturne baštine našeg naroda. Osnovana je 2014. godine i djeluje u okviru Kulturnog centra Gradec kao jedna od brojnih aktivnosti kojima se u Kulturnom centru Gradec potiče osobna i profesionalna formacija mladih. Klapa prvenstveno njeguje tradicionalni dalmatinski klapski izričaj. Od dosadašnjih nastupa izdvajamo sudjelovanje na Festivalu studentskih klapa protekle dvije godine i osvojenu treću nagradu stručnog žirija na prošlogodišnjem FSK-u. Ove godine u planu je sudjelovanje na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš u kategoriji debitanata. Umjetnički voditelj klape je Roko Perić.

KLAPA SLAVIĆ

Klapa Slavić osnovana je od grupice studenata 2008. godine. Uz sudjelovanja na smotrama, festivalima i natjecanjima klapa je izdala i dva albuma. “Počinje plač” (2012.) i “Triptih” (2015.) nastao u suradnji s klapama Dišpet i Pižolot i na kojima se nalaze mahom glagoljaški, liturgijski i paraliturgijski napjevi te skladbe na starohrvatske tekstove.

KLAPA EUTERPA

Studentice zagrebačkog sveučilišta osnovale su žensku klapu Euterpa u veljači 2017. godine sa željom da upoznaju tradiciju i ljepotu klapskog pjevanja. Ime klape Euterpa, inspirirano je imenom mitološke muze Euterpe, zaštitnice glazbe. Umjetnička voditeljica klape je Marija Vukšić.  Debitantski nastup klapa je ostvarila na 5. festivalu studentskih klapa u Zagrebu gdje je osvojila 2. mjesto prema ocjenama žirija. Osim u Zagrebu, klapa Euterpa nastupila je i u Kučinama na 6. susretu klapa na Kruniku. Klapa danas broji 9 članica.

KLAPA PETRADA

Klapa Petrada, koju čine Bračani i oni vezani uz Brač, osnovana je u jesen 2007.
godine u Zagrebu. U dosadašnjem se radu može pohvaliti nagradom stručnog žirija za najbolje debitante na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2009. godine, zlatom i pobjedom u folklornoj kategoriji i nastupom na Grand Prixu festivala Venezia in Musica 2010. godine, pobjedom na festivalu Klape Gospi Sinjskoj 2013. i 2016. godine, nastupom na prestižnom
klapskom festivalu Aklapela 2015. godine te brojnim zapaženim nastupima na domaćim i
međunarodnim festivalima i smotrama. Ove je godine skladba ”Da bi bila moja” autorice Ane
Kodrić Ivelić u izvedbi klape Petrada zaslužila drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda na
Večeri novih skladbi 51. FDK Omiš. Iza sebe imaju i samostalni album “Čuj slavića di
propiva – Serenade” koji je koncertnu promociju doživio 2010. godine u rasprodanom zagrebačkom kinu ”Europa”. Trenutno je u pripremi novo izdanje na kojem će se naći do sada rijetko izvođene skladbe i obrade narodnih napjeva pokojnog maestra Dinka Fia.

KLAPA ARMORIN

Ženska   klapa  Armorin  osnovana   je   1999.   godine   kao   radionica   klapskog   pjevanja pri Studentskom centru u Zagrebu te tijekom petnaest godina djelovanja okuplja pjevačice iz cijele Hrvatske, od Vinkovaca do Dubrovnika. Od 2006. godine klapa je održala više samostalnih i zajedničkih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovala na nizu klapskih smotri i susreta. Rad klape prepoznao je i sam UNESCO zajedno s partnerskom tvrtkom Panasonic, za kojeg je klapa Armorin snimila promotivni video u kolovozu 2015. godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Do sada najveće uspjehe klapa Armorin bilježi u proteklih nekoliko godina, a posebno na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu: 2016. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i treću nagradu publike, 2015. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike, 2014. osvaja prvu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike. Umjetnički voditelj klape je Davor Capković.

KLAPA GRDELIN

Klapa Grdelin osnovana je u Zagrebu u veljači 2000. godine, te je kroz proteklih 16. godina postojanja i djelovanja postupno istraživala i proširivala repertoar pjesama, koji obuhvaća izvorne dalmatinske pjesme u obradi poznatih skladatelja i etnomuzikologa (J. Gotovac, Lj. Stipišić, D. Fio, D. Tambača i dr.), obrade popularnih napjeva, te tradicionalne pučke korizmene napjeve, Božićne pjesme i kolende. Kroz godine postojanja, klapa Grdelin je bila česti i višestruko nagrađivani sudionik brojnih festivala i koncerata raznog karaktera, usputno surađujući s brojnim hrvatskim pop izvođačima. Bitan dio rada klape odnosi se i na gostovanja u raznim zemljama EU, Sjeverne Amerike i Indije u funkciji predstavnika Republike Hrvatske na bitnim diplomatskim događanjima, od kojih je zadnji nastup u New Delhiju na dan primanja Republike Hrvatske u članstvo Europske unije. Klapa Grdelin njeguje pretežno narodni izričaj, što i dokazuje glavnina pjesama na dosadašnja dva izdana nosača zvuka, ”Parvi” i ”Drugi krug”.

Koncert gostujućih Zborova

KONCERT SUBOTA 11.11.2017

Kulturno umjetničko društvo Naša lipa

Kulturno umjetničkog društva Naša lipa osnovano je 28.X.1998. godine. Društvo trenutno djeluje u dvije sekcije: pjevački zbor kojeg vodi Armando Slaviček i dramska sekcija koju vodi Jelena Škalec.

Nastupaju na svim priredbama i koncertima u svom mjestu i okolici. Nastupali su na smotrama pjevačkih zborova KZŽ u Kumrovcu, Zlatar Bistrici, Mihovljanu i Zaboku, na susretima zborova i pjevačkih grupa KZŽ u Pregradi, na susretima KUD-ova u Bestovju, Dolenjskim Toplicama,  Draganiću, Karlovcu, Klanjcu, Kumrovcu, Lazu Bistričkom, Poljani Lekeničkoj, Prelogu, Sv. Nedelji,  Zagrebu, Dolenjskim Toplicama (Slo), Podnartu (Slo), Kaknju (BiH), Bihaću (BiH) i Baru (Crna Gora).
Svoje najveće uspjehe postigli su od 2004. – 2017. godine kada su predstavljali Krapinsko-zagorsku županiju na Susretima Hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom i Rovinju. Na 40. Susretu/ Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova osvojili su „Brončanu plaketu“, a  na 50. Susretu osvajaju „Srebrnu plaketu“ kao i nagradu za najbolju izvedbu djela suvremenog skladatelja na Susretu. Sudjelovali su i na natjecanju zborova i vokalnih sastava Festivalu glazbe Zagreb 2016., održanom u KD Lisinski u Zagrebu gdje osvajaju „SREBRNU DIPLOMU“.

Posebno su ponosni na organizaciju osam međunarodnih natjecanja pjevačkih zborova „Zlatna lipa Tuhlja“ 2010.-2017. u Tuhlju i Tuheljskim Toplicama na kojem su dosad učestvovali zborovi iz Njemačke, Slovenije, BiH i Hrvatske. Na 2. Susretu osvojili su srebrno odličje – srebrnu lipu, a na petom srebrnu plaketu. Susret zborova održava se pod geslom:“ Cum cantu populorum unio – U pjesmi su narodi ujedinjeni“.

 1. godine zbor je na Hrvatskoj-radio televiziji sudjelovao u prvoj emisiji „Do posljednjeg zbora“, 2014. u emisiji „Hrvatska uživo“, a predvodio je i liturgijsko pjevanje u misnom slavlju koje je prenosio HRT na Drugu korizmenu nedjelju (4.03.2012).

Velik uspjeh pjevačkog zbora uveličala je i dramska sekcija sudjelovanjem na 9 festivala hrvatskih kazališnih amatera od 2002. godine pod vodstvom Pavice Iveković i Jelene Škalec.

Zbog izvanrednih rezultata koje postiže, KUD „Naša lipa“ Tuhelj dobiva 2003. godine od Općine Tuhelj Priznanje za poseban doprinos napretku i ugledu Tuhlja, a 2007. i 2010. godine PLAKETU  za uspjehe u kulturno umjetničkom stvaralaštvu i promicanju imena Tuhlja. 2014. godine dobivaju Zahvalnicu od grada Klanjca za nesebičan rad i doprinos razvoju i unapređenju društvenog života Grada Klanjca.

Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Split

Mješoviti vokalni ansambl Schola cantorum Split nastao je samoinicijativom grupe studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Ansambl se formirao u lipnju 2006. na čelu s umjetničkim voditeljem mr. art. Blaženkom Juračićem. Repertoar, te ujedno i pokretački impuls Scholae cantorum u prvom redu bilo je gregorijansko pjevanje u svom autohtonom obliku, a nakon nekog vremena taj okvir proširio se na višeglasje različitih stilova. Uvođenjem bolonjskog sustava Schola postaje praktično izvođenje nastave kolegija Crkvena glazba, no u radu ansambla, uz studente, sudjeluju i ostali zainteresirani pjevači. Uz cjelovečernje koncerte Schola je surađivala s ansamblom Splithesis, nastupala na Danima duhovne glazbe Cro-patria kao i na Danima kršćanske kulture (2010., 2011., 2012., 2013., 2104. i 2015.) te realizirala brojne međunarodne suradnje: sa Slovenijom (2013.), s Njemačkom (2013., 2015., 2017.) te s Austrijom (2017.). Ansambl godišnje održava više cjelovečernjih koncerata različitog programskog sadržaja te surađuje s različitim komornim instrumentalnim sastavima. U siječnju 2014. ansambl je izveo za splitsku publiku Magnificat (za zbor uz basso continuo) hrvatskog baroknog skladatelja Vinka Jelića, a na Danima kršćanske kulture 2014. Schola je, uz pratnju gudačkog kvarteta, praizvela višestavačno djelo Stabat Mater, splitskog skladatelja Blaženka Juračića. Ansambl je sudjelovao na festivalu Papandopulijana, samostalnim koncertom (2014.) te uz gudački kvartet Porin (2015.).

Od 2014. Schola se uključuje na međunarodna zborska natjecanja te pritom osvaja vrijedne nagrade:

 • Dvije zlatne i dvije srebrne plakete na festivalu duhovne glazbe Cro-patria u Splitu (studeni 2014.)
 • Dvije zlatne plakete na natjecanju Aurora cantat u Karlovcu (svibanj 2015.)
 • Tri zlatne i jednu srebrnu plaketu na natjecanju Musica sacra, u Bratislavi (Slovačka, lipanj 2015.)
 • Od listopada 2012. umjetnički voditelj ansambla je mr. art. Sara Dodig Baučić.

Nagrade:

 • Zlatna plaketa u kategoriji Mixed choirs, Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
 • Zlatna plaketa u kategoriji Special Contemporary, Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
 • Zlatna plaketa u kategoriji Poliphony, Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
 • Srebrna plaketa u kategoriji Female ansamble, Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
 • Posebna nagrada natjecanja za najboljeg dirigenta, Musica sacra Bratislava 2015. (Bratislava)
 • Zlatna plaketa u kategoriji Musica sacra – mješoviti ansambl, Aurora cantat 2015. (Karlovac)
 • Zlatna plaketa u kategoriji Musica sacra – ženski ansambl, Aurora cantat 2015. (Karlovac)
 • Posebna nagrada za umjetnički dojam dirigentici, Aurora cantat 2015. (Karlovac)
 • 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva za izvedbu nove skladbe, Cro Patria 2014. (Split)
 • Nagrada publike, Cro Patria 2014. (Split)
 • Srebrna plaketa u kategoriji Musica sacra, Cro Patria 2014. (Split)
 • Srebrna plaketa u kategoriji Slobodni program, Cro Patria 2014. (Split)

Dirigentica:
Sara Dodig Baučić (1986.) stekla je zvanje magistre glazbene teorije 2010. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te zvanje magistre zborskog dirigiranja 2017. godine pri HKU University of the Arts Utrecht (Nizozemska) u klasi Roba Vermeulena. Za iznimne rezultate postignute tijekom diplomskog studija dobitnica je Rektorove nagrade (2009.) te dvije Dekanove nagrade (2009., 2010.). Inicirala je pokretanje i bila glavna urednica časopisa Glazbenog odjela UMAS-a Allegro. Godine 2012. upisuje poslijediplomski doktorski studij na istoj Akademiji. Predavala je glazbene teorijske predmete na nekoliko glazbenih škola. Aktivna je polaznica brojnih seminara i masterclassa iz zborskog dirigiranja (Rob Vermeulen, Sigvards Klava, Simon Carrington, Johannes Prinz, Maria Goundorina, Adrian van der Spoel, Brady Allred, Franz Jochum, Vytautas Miškinis, Ragnar Rasmussen, Steffen Schreyer…) u zemlji i inozemstvu. Posebna nagrada za dirigenta natjecanja dodijeljena joj je na međunarodnom natjecanju zborova Aurora cantat (Karlovac, 2015.) te na međunarodnom natjecanju zborova Musica sacra (Bratislava/Slovačka, 2015.). Polaznica je znanstvenih i stručnih skupova muzikološke i glazbeno-teorijske tematike. Od listopada 2012. godine preuzima vodstvo Scholae cantorum Split. Trenutno djeluje u zvanju asistentice na Umjetničkoj akademiji na odsjecima za Glazbenu teoriju i Glazbenu pedagogiju.

Sudionici natjecanja zborova i vokalnih sastava 2017

SUDIONICI

Ad astra

Vokalni sastav «Ad astra» osnovan je u rujnu 2009.godine , trenutno broji devet članica različite dobne strukture i kadrovskog profila.

Većina članica ima dugogodišnje glazbeno iskustvo u raznim glazbenim udrugama od najranijih školskih dana do danas.

«Ad astra» izvodi kompozicije različitog glazbenog izričaja koji čine tradicionalne hrvatske pjesme, obrade hrvatskih i svjetskih duhovnih skladbi, kao i obrade popularnih skladbi i drugih vokalnih žanrova.

U dosadašnjem osmogodišnjem radu imaju veliki broj nastupa na raznim manifestacijama kao što su promocije, otvorenja izložbi u raznim galerijama, obilježavanje obljetnica, humanitarni koncerti, sudjelovanje na regionalnoj smotri zborova i Susretu malih vokalnih sastava pod nazivom «Na te mislim»» – Nova Gradiška 2013, nastup na smotri malih vokalnih sastava u Krapini 2013,  sudjelovanje u sakralnim svečanostima te suradnja s raznim udrugama na području grada i županije.

Vokalni sastav „Ad astra“ održao je dva cjelovečernja  koncerta  pod nazivom „Od baroka do rocka 1“ i „ Od baroka do rocka 2“ na kojima je uz klasične kompozicije  na repertoaru  bila i popularna glazba uz pratnju benda , obuhvaćeno je sve kao u nazivu koncerta .

Bilježimo i dva nastupa u emisiji „Lijepom našom“ u Slavonskom  Brodu i Garčinu, te u emisiji Runjićeve večeri.

U godini dana u prosjeku ostvarimo oko 40 nastupa.

Glazbena i stručna voditeljica skupine je profesorica glazbene kulture Jasna Stajić  s dugogodišnjim iskustvom u pedagoško- glazbenom radu    s djecom i odraslima.

Čarobna Frula

Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula je neprofitna udruga, koja pomaže nadarenoj djeci i mladima u razvitku njihovih umjetničkih sposobnosti. Osnovao ju je prof. Marijan Milić 1992. godine u Zagrebu.

U okrilju Hrvatskog glazbenog društva Čarobna frula djeluju dječji zbor Vrapčići, zbor Čarobna frula, te vokalnoinstrumentalni sastav Čarobna frula.

Čarobna frula njeguje raznovrstan glazbeni repertoare, koji uključuju klasičnu, narodnu, duhovnu, popularnu i jazz glazbu.

Rezultati rada društva su 514 koncerata, 124 nastupa u rtv emisijama, 26 putovanja u inozemstvo. Zborovi Čarobne frule bili su dosad u Italiji, Vatikanu, Belgiji, Austriji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Latviji, Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji i Kini.

Od 2000. g. do danas osvojili su 42 nagrada na međunarodnim zborskim natjecanjima, 2 zlatne, 28 srebrne i 12 brončanih.

Na svjetskoj ranglisti zborova Interkultura Čarobna frula je na 319. mjestu.

Kroz Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula prošlo je do sad više od 700 članova, a mnogi bivši članovi sada su vrijedni i ugledni glazbenici, učitelji, umjetnici i stvaraoci.

Dječji Operni Zbor

Dječji operni zbor djeluje u okviru Pjevačkog studija „Zvjezdice“ Njegova osnovna zadaća je priprema članova za nastup u opernim produkcijama i velikim vokalno instrumentalnim djelima u ulozi dječjeg zbora. Zbor okuplja 20-ak učenica i učenika od 1-5. razreda osnovne škole. Članovi Zbora do sada su nastupili na koncertu pod nazivom „Dan sa Zvjezdicama“ održanom u HTV studiju „Angel Miladinov“, sudjelovali su u Ratnom Requiemu Benjamina Brittena,  3. Simfoniji Gustava Mahlera, trima izvedbama Carmine Burane Carla Orffa, oratoriju Pastoralne slike Anđelka Igreca, Božićnom koncertu Zagrebačke filharmonije, Božićnom koncertu Orkestra Hrvatske vojske u dvorani Lisinski, te operama: Tosca, Postolar od Delfta, Ivica i Marica, La Boheme, Lukava mala lisica u HNK u Zagrebu. Voditeljica Dječjeg opernog zbora je profesorica Dijana Rogulja Deltin.

Dijana Rogulja Deltin završila je Srednju glazbenu školu Pavla Markovca (Zagreb), odsjek solo pjevanje, te Sveučilište Jurja Dobrile (Pula), odsjek glazbena kultura. Zaposlena je u zagrebačkoj osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga u kojoj predaje Glazbenu kulturu i vodi školski pjevački zbor.

Mješoviti pjevački zbor Emil Cosetto

Mješoviti pjevački zbor Emil Cossetto (EX  Joža Vlahović) na glazbenoj sceni  je već  72. godine. Dosad je održao preko 1500 koncerata, odnosno koncertnih nastupa. Osim nastupa u Domovini, realizirao je i brojne nastupe  kroz inozemne koncertne turneje po europskim metropolama,  te na taj način dostojno prezentirao našu glazbenu umjetnost i prebogati skladateljski opus domaćih skladatelja. Sudjelovao je u stotinama radio emisija ili radio snimanja na domaćim i stranim radio postajama, snimio više 10 LP-a (Philips-Baarn, Monitor-New York, Camerata-Zurich, Amadeus-Wien te bivši Jugoton-Zagreb) i 5 CD-a. Svoju umjetničku kvalitetu Zbor je dokazao i u sudjelovanju u najvećim muzičkim profesionalnim projektima, izvedbama Bacha, Beethovena, Mozarta, Verdija, Wagnera, Brahmsa i dr., a posebno sa raznim orkestrima i solistima u projektima hrvatske glazbe od Lukačića do Gotovca. Za svoj rad Zbor je dobio dvije nagrade grada Zagreba, Nagradu “Vladimir Nazor”, te ostvarenje prvih mjesta na renomiranim svijetskim natjecanjima kao što su:
– Prvo mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Spittalu (Austrija)
– Zlatna medalja na međunarodnom festivalu u Debreczenu (Mađarska)
– Prvo mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Arezzu (Italija)
Od samog osnutka do 2005. g. zbor je vodio skladatelj, dirigent i zborovođa, maestro Emil Cossetto, nakon toga dirigentsku palicu i umjetničko vodstvo preuzima maestro Josip degl’ Ivellio. Svojim dolaskom obnavlja repertoar zbora s novim ili neizvedenim skladbama Emila Cossetta kao i drugih autora, a priprema i ostvaruje i posve novi repertoar duhovne glazbe uglavnom hrvatskih skladatelja.

Od zadnjih inozemnih turneja, posebno bi istaknuli one gdje je Zbor glazbeno gostovao u Italiji, prvi put od 28. svibnja do 1. lipnja 2010., gdje je održao tri nastupa u Rimu i jedan u gradu Vicovaru. U Rimu su koncerti bili u bazilici sv. Pavla izvan zidina i Papinskom hrvatskom Zavodu sv. Jeronima, a kao vrhunac turneje zbor je s papinskim zborom pjevao glavnu, kapitularnu sv. Misu u Vatikanu, u bazilici sv. Petra 30. svibnja 2010. na svetkovinu sv. Trojstva, te drugi put gdje smo zajedno sa HPD-om „Slavulj“ iz Petrinje od 29.09. do 03.10. ove godine povodom 100. godišnjice rođenja skladatelja i dirigenta msgr. Domenica kardinala Bartoluccija u organizaciji Zaklade “Domenico Bartolucci” i uz pokroviteljstvo Senata Republike Italije, Ministarstva kulture Republike Italije, Papinskog Vijeća za kulturu, Papinskog zbora Sikstinske kapele, Papinskog Instituta za crkvenu glazbu, Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te Grada Zagreba, gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, zajedničkim koncertima i nastupima pjevali na sv. misama u bazilici San Giovanni dei Fiorentini, zatim na papinskom Sveučilištu Antonianumu, Papinskom hrvatskom zavodu Svetog Jeronima te u papinskoj bazilici Svetog Petra u Vatikanu.

Mješoviti pjevački zbor Ivan Kukuljević Sakcinski

Mješoviti pjevački zbor Ivan Kukuljević Sakcinski iz naselja Špansko u Zagrebu, djeluje kao sekcija istoimenog Društva za kulturu i umjetnost od 2001. Zbor  broji tridesetak  članova i djeluje pod stručnim vodstvom dirigenta gospodina  Dorijana Leopolda.

Njegujemo sakralna, narodna glazbena djela domaćih i stranih autora, rodoljubne pjesme i budnice iz vremena ilirskog pokreta.

U svom razmjerno kratkom djelovanju, Zbor je imao niz uspješnih nastupa u zemlji i inozemstvu, kako na dobrotvornim priredbama tako i na natjecanjima pjevačkih zborova. Nastupali smo u: Italiji – Međunarodno natjecanje zborova Citta di Azzano Decimo, na Međunarodnom festivalu zborova Johannes Brahms, Wernigerode u Njemačkoj, na Olimpijadi zborova  Musica Mundi – Graz, Austrija. Sudjelovali smo i na Međunarodnim natjecanjima zborova u Zadru  i  Tuhlju, a svake godine sudjelujemo na natjecanju Zborova na Zagrebačkom glazbenom podiju. Iza nas stoje rezultati u vidu Brončanih i Srebrnih Plaketa.

Tragom festivalskih smotri kakve je organizirala udruga “Sklad” na čelu s Rudolfom Matzom, odlučili smo na godišnjoj razini okupljati zborove čiji je naziv i djelovanje nadahnuto razdobljem Ilirizma pod nazivom „Ilirski susreti“.

Potaknuti ovim uspjesima i pozitivnom atmosferom koja vlada u našem Zboru, postavljamo si nove, veće ciljeve i planove za predstojeći, još kvalitetniji rad na promicanju glazbene kulture, uopće, i prezentiranju hrvatske glazbene baštine izvan granica naše Domovine.

Akademski muški zbor FER

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva osnovan je u siječnju 2016. godine na inicijativu maestra Josipa degl’ Ivellija i dekana FER-a prof. dr. sc. Mislava Grgića. Zbor u svome repertoaru daje naglasak na klasičnu zborsku literaturu, prije svega hrvatskih skladatelja. Dodatno, repertoar Zbora uključuje i a cappella skladbe klasičnoga repertoara, od renesansne do suvremene glazbe, kao i klapske te skladbe suvremenog ili popularnog višeglasja.

Članovi Zbora sadašnji su i bivši studenti i djelatnici Fakulteta, ali i ostali zainteresirani prijatelji i podupiratelji Fakulteta.

Dirigent Zbora je mo. Josip degl’ Ivellio, dirigent, zborovođa i skladatelj iz Zagreba, a prefekt Zbora je prof. dr. sc. Mislav Grgić, redoviti profesor u Zavodu za radiokomunikacije FER-a, koji je od prosinca 2016. godine počasni član HPD-a “Slavulj”.

Tijekom svoje prve godine postojanja (2016. godine), Zbor je imao čak 17 nastupa, što svjedoči da se radi o vrlo kvalitetnom muškom zboru, kakvi su danas u Hrvatskoj rijetkost. Pored toga, u Zboru vlada vedra atmosfera, a premda Zbor djeluje tek godinu dana, već je stekao ležernost u pjevanju i nastupu, a zadržao je kvalitetu koju zborovi obično dobiju tek nakon 3-4 godine djelovanja.

Dosadašnji nastupi Akademskog muškog zbora FER-a su: svečana promocija prvostupnika inženjera na FER-u; svečana promocija doktora znanost i umjetnosti u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu; otvorenje izložbe ikona Bogorodice s djetetom – “Tragovima madonera”; koncert na otvorenom u starom gradu – Hrvatska Kostajnica povodom 450. obljetnice sigetske bitke; VI. FestaChoralis – Smotra zborova Sveučilišta u Zagrebu, koja je održana u Hrvatskom glazbenom zavodu; gostovanje na godišnjem koncertu Akademskog zbora Veterinarskog fakulteta “Ab ovo”; svečana promocija magistara inženjera FER-a, koja je održana u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”; svečani koncert u povodu dva desetljeća djelovanja maestra Josipa degl’ Ivellija u Samoboru; svečanost u povodu Dana FER-a; koncert u povodu 170. obljetnica uglazbljenja hrvatske himne – Glina; I. Sveučilišni Božićni koncert održan u Crkvi svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu; nastup za potrebe protokola Sveučilišta i rektora u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu; tradicionalni XXII. Koncert “U susret Božiću 2016.” – zmajski koncert Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” održan u Crkvi svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu; Božićno druženje i koncert FER-a;koncert povodom dana Svetog Valentina u crkvi Svetog Vida u Pitomači; gostujući koncert povodom 5. godišnjice postojanja ženskog vokalnog sastava “Rezonanca” na FER-u; VII.FestaChoralis – Smotra zborova Sveučilišta u Zagrebu održana u Hrvatskom glazbenom zavodu; svečani koncert u čast 100. godišnjice rođenja msgr. Domenica kardinala Bartoluccija održan u Hrvatskom glazbenom zavodu;četiri Mise i tri koncerta u Rimu u sklopu turneje u Italiji (Misa i koncert u svetištu San Salvatore in Lauro, Misa u bazilici Svetog Antuna Padovanskog na papinskom Sveučilištu Antonianumu, Misa i koncert u bazilici San Lorenzo in Lucinate Misa i koncert u papinskom hrvatskom Zavodu Svetog Jeronima); Misa i koncert u cistercitskoj opatiji Stična u Sloveniji.

 

Gospel zbor Sunce

Gospel zbor Sunce je amaterski mješoviti zbor osnovan 2000. godine i broji 30-tak članova. Od osnutka, zbor su vodile Karolin Wendt i Neda Perdija-Grbić, a sadašnji voditelj zbora kao i aranžer mnogih pjesama je Vitomir Ivanjek-Vito.

Repertoar zbora sastoji se od gospela i afričke etno-glazbe, a svojom energijom slušateljima približavaju i prenose radost i svjetlost glazbe. Ostvaruju uspješnu suradnju s drugim zborovima i glazbenicima. Osvojili su drugo mjesto na natjecanju zborova u Zagrebu 2014., a i drugo mjesto i srebrnu plaketu na međunarodnom natjecanju zborova u Karlovcu 2015. Začetnici su i suorganizatori ciklusa koncerata “Cantate Domino” u Zagrebu.

Zbor sudjeluje na koncertima, smotrama, natjecanjima, crkvenim svečanostima, vjenčanjima te organizira i humanitarne koncerte. Gostovali su u Beču, Ogulinu, Trogiru, Splitu, Solinu, Jadranovu, Karlovcu, Dugom Selu te Donjoj i Gornjoj Stubici.

Ansambl Gospodnetić singers

Ansambl Gospodnetić singers nastao je spontano, nastupajući na manifestaciji Postirski pivoči na kojoj od 1994. pjeva gotovo svake godine. Članovima obitelji Gospodnetić pridružuju se prijatelji koji vole višeglasnu pjesmu. Program ansambla je vrlo raznolik i sastoji se od renesansnih pjesama, kanona, duhovnih skladbi, folklora i modernih pjesama.

Od 2014. ansambl djeluje u okviru Vokalnog ansambla Vatroslav Lisinski. Prošle godine je nastupio na međunarodnom natjecanju Venezia in Musica, u kategoriji Musica Sacra. Osvojio je zlatnu medalju i pobjednik je natjecanja s najvećim brojem bodova od svih zborova!

Heda Gospodnetić je rođena u Zagrebu, gdje je diplomirala teoretsko pedagoški odjel na Muzičkoj akademiji. Završila je dvije godine dirigiranja i kolegij Udaraljke. Magistrirala je solfeggio, diplomirala orgulje na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta i diplomirala je Školu za ritmiku i ples.

Predavala je glazbu i ritmiku na osnovnim, srednjim i glazbenim školama i više od trideset godina Glazbenu kulturu, Metodiku glazbene kulture i Gitaru na Učiteljskom fakultetu.

Osnovala je Renesansni ansambl (1983), Canticum (1993) i Gospodnetić singers (1994), koje vodi od osnutka. Uz dirigiranje tim trima sekcijama ansambla Lisinski, sudjeluje kao pjevač i korepetitor u više zborova (HOKUD Sloboda, Emil Cossetto, Marco Polo, povremeno IGK, Lira itd.).

Za svoj umjetnički rad Heda Gospodnetić je dobila 23 nagrade, od kojih treba istaknuti: 2012. je dobila nagradu Hrvatske udruge zborovođa za doprinos razvoju hrvatskoga zborskoga pjevanja tijekom četrdeset godina umjetničkoga djelovanja kao zborovođe, a od predsjednika Republike Ive Josipovića odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Prošle godine je proslavila 45 godina umjetničkog rada.

Zbor Una

Zbor Una osnovan je početkom 2008.

Od svog osnivanja do danas, zbor je imao veliki broj nastupa, koncerata, natjecanja i svečanih akademija.

Zapažene nastupe održali su kako u Novom Gradu, tako i u Banja Luci, Prijedoru, Hrvatskoj, Sloveniji ali i izvan regiona, u Neos Marmarisu u Grčkoj.

Sudjelovali su na međunarodnom takmičenju zborova ‘’Zlatna Vila’’ u Prijedoru, 2012. godine, na kojem su dobili mnoge pozitivne kritike.

 1. godine su osvojili zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju zborova u Bijeljini u kategoriji mješovitih komornih zborova.
 2. godine na takmičenju ’’Zlatna lipa Tuhlja” osvojili su dvije srebrne medalje sa svoja oba ansambla, mješovitim i ženskim, a 2016. na istom takmičenju zlatnu medalju i drugo mjesto u ukupnom poretku u konkurenciji od 25 zborova. Dirigent Goran Vuleta dobiva specijalnu nagradu žirija ”za prikazanu izuzetnu muzikalnost”.
 3. godine na međunarodnom natjecanju ”Lege Artis” u Tuzli osvojili su brončanu medalju.

Kroz ovaj zbor je prošao veliki broj pjevača, a trenutno broji 36 članova.

Sve njih povezuje ljubav prema muzici i zborskom pjevanju, a ističu da je lijepo druženje i prijateljstvo najveća vrijednost ovog zbora.

Hor njeguje duhovnu i svjetovnu muziku domaćih i stranih autora, nastojeći obuhvatiti sve stilske epohe.

Hrvatsko pjevačko društvo Davor

Hrvatsko pjevačko društvo Davor je utemeljeno 1871. godine s ciljem da glazbeničkim djelovanjem njeguje hrvatsku kulturu i doprinosi kulturnom i društvenom životu grada. Društvo danas  broji 30-ak članova i aktivno sudjeluje u kulturnom životu Slavonskog Broda brojnim nastupima od kojih posebno valja istaknuti koncerte u Crkvi Presvetog Trojstva, svečanosti Ivanjskih krjesova, te održavanje Susreta pjevačkih zborova.

Ime Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ povezuje se s jedne strane s pjesmama davorijama iz preporodnog razdoblja, a s druge s glagolom davoriti, koji je značio „pjevati davoriju, tj. narodnu pjesmu“.

Značajni nedavni uspjesi ovog mješovitog zbora su osvojena Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju zborova Aurora Cantat u Karlovcu u svibnju 2015. godine, dvije brončane plakete iz Riminija u Italiji gdje je HPD “Davor” kao jedini zbor iz Hrvatske sudjelovao među predstavnicima iz 26 zemalja svijeta na 9. Međunarodnom natjecanju zborova Rimini Choral Competition te Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju zborova Croatia Cantat u listopadu ove godine u Osijeku.

Ove godine je u programu Brodskog glazbenog ljeta HPD “Davor” bio domaćin 5. Susreta pjevačkih zborova.

Od 2012. godine na mjestu zborovođe je Karlo Đurić.

Kulturno umjetničko društvo Naša lipa

Kulturno umjetničkog društva Naša lipa osnovano je 28.X.1998. godine. Društvo trenutno djeluje u dvije sekcije: pjevački zbor kojeg vodi Armando Slaviček i dramska sekcija koju vodi Jelena Škalec.

Nastupaju na svim priredbama i koncertima u svom mjestu i okolici. Nastupali su na smotrama pjevačkih zborova KZŽ u Kumrovcu, Zlatar Bistrici, Mihovljanu i Zaboku, na susretima zborova i pjevačkih grupa KZŽ u Pregradi, na susretima KUD-ova u Bestovju, Dolenjskim Toplicama,  Draganiću, Karlovcu, Klanjcu, Kumrovcu, Lazu Bistričkom, Poljani Lekeničkoj, Prelogu, Sv. Nedelji,  Zagrebu, Dolenjskim Toplicama (Slo), Podnartu (Slo), Kaknju (BiH), Bihaću (BiH) i Baru (Crna Gora).
Svoje najveće uspjehe postigli su od 2004. – 2017. godine kada su predstavljali Krapinsko-zagorsku županiju na Susretima Hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom i Rovinju. Na 40. Susretu/ Natjecanju hrvatskih pjevačkih zborova osvojili su „Brončanu plaketu“, a  na 50. Susretu osvajaju „Srebrnu plaketu“ kao i nagradu za najbolju izvedbu djela suvremenog skladatelja na Susretu. Sudjelovali su i na natjecanju zborova i vokalnih sastava Festivalu glazbe Zagreb 2016., održanom u KD Lisinski u Zagrebu gdje osvajaju „SREBRNU DIPLOMU“.

Posebno su ponosni na organizaciju osam međunarodnih natjecanja pjevačkih zborova „Zlatna lipa Tuhlja“ 2010.-2017. u Tuhlju i Tuheljskim Toplicama na kojem su dosad učestvovali zborovi iz Njemačke, Slovenije, BiH i Hrvatske. Na 2. Susretu osvojili su srebrno odličje – srebrnu lipu, a na petom srebrnu plaketu. Susret zborova održava se pod geslom:“ Cum cantu populorum unio – U pjesmi su narodi ujedinjeni“.

 1. godine zbor je na Hrvatskoj-radio televiziji sudjelovao u prvoj emisiji „Do posljednjeg zbora“, 2014. u emisiji „Hrvatska uživo“, a predvodio je i liturgijsko pjevanje u misnom slavlju koje je prenosio HRT na Drugu korizmenu nedjelju (4.03.2012).

Velik uspjeh pjevačkog zbora uveličala je i dramska sekcija sudjelovanjem na 9 festivala hrvatskih kazališnih amatera od 2002. godine pod vodstvom Pavice Iveković i Jelene Škalec.

Zbog izvanrednih rezultata koje postiže, KUD „Naša lipa“ Tuhelj dobiva 2003. godine od Općine Tuhelj Priznanje za poseban doprinos napretku i ugledu Tuhlja, a 2007. i 2010. godine PLAKETU  za uspjehe u kulturno umjetničkom stvaralaštvu i promicanju imena Tuhlja. 2014. godine dobivaju Zahvalnicu od grada Klanjca za nesebičan rad i doprinos razvoju i unapređenju društvenog života Grada Klanjca.

Mješovita vokalna skupina Nešpula

Mješovita vokalna skupina Nešpula osnovana je 2006. , a od 2014. djeluje kao samostalna udruga. Sama postava glasova je specifična po tome što tenorsku dionicu pjevaju ženski glasovi.

Repertoar „Nešpule  je raznolik, što znači da na svom repertoaru njeguje istarsku narodnu i dalmatinsku klapsku pjesmu, gospel ili crnačku duhovnu pjesmu, obrade evergrina i popularnih skladbi, polifoniju, glazbu renesanse.

Mvs “Nešpula” je održala mnoštvo koncerata, gostovanja i humanitarnih koncerata te se istaknula svojim bogatim i raznolikim repertoarom. Surađivala je s renomiranim glazbenicima: Đelo Jusić (Glazbena tribina u pulskom INK-u gdje izvode njegove tri kompozicije povodom proslave 50 godišnjice umjetničkog rada), Brunom Krajcarom, grupom Dogma i grupom Nola.
Sudionici su projekta Istra Inspirit gdje, osim što pjevaju, i glume (Crispo, Vještica Mare i Svjetionik ljubavi). Odličnu suradnju imaju s Teatrom „Naranča“.

 1. “Nešpula” sudjeluje na međunarodnom božićnom pjevačkom natjecanju „17th International Festival of Advent and Christmas Music with Petr Eben´s Prize 2007“ u Pragu, Češka i osvaja zlatnu diplomu, prvu nagradu u kategoriji malih zborova do 24 pjevača.
 2. “Nešpula” sudjeluje na „25. International Franz Schubert Choir Competition & Festival“u Beču, Austrija i osvaja srebrnu diplomu u kategoriji komornih zborova do 24 pjevača.
 3. “Nešpula“ sudjeluje na prestižnom Grand prix Europskom festivalu zborova u Bugarskoj Varni „International May festival Dr. Giorgi Dimitrov“, koji se održava svake godine u nekoliko Europskih gradova, i jedini su predstavnici Hrvatske.
 4. “Nešpula” osvaja zlato na „10. Natjecanju pjevačkih zborova“, Zagreb gdje osvaja zlato u kategoriji vokalnih ansambala u kategoriji folklorne glazbe.
 1. “Nešpula” na međunarodnom natjecanju “Slovakia Cantat 2012“ u Bratislavi, Slovačka osvaja dvije nagrade: zlato u folklornoj kategoriji i srebro u kategoriji komornih zborova.
 2. “Nešpula” na međunarodnom natjecanju zborova „Zlatna lipa Tuhlja“, Tuheljske toplice osvaja zlato u folklornoj kategoriji. Iste godine sudjeluje na “5. Međunarodnom natjecanju zborova” u Valletti, Malta gdje osvaja srebrnu diplomu u folklornoj kategoriji.
 1. “Nešpula” na međunarodnom natjecanju „Canta en Primavera” u španjolskoj Malagi, osvaja dvije srebrne diplome, jednu u folklornoj, a drugu u kategoriji mješovitih zborova.
 2. “Nešpula” na 29. svjetskom pjevačkom Musicultur natjecanju “Praga Cantat 2015“ u Češkoj osvaja zlatnu diplomu u folkornoj kategoriji te u kategoriji mješovitih zborova srebrnu diplomu. Osim spomenutih nagrada, „Nešpula“ je ovjenčana još jednom – posebnom – nagradom stručnog ocjenjivačkog suda za interpretaciju hrvatskog folklora.
 3. “Nešpula” na međunarodnom natjecanju „Varsovia cantat” u Poljskoj, osvaja treću nagradu.
 4. “Nešpula” na međunarodnom natjecanju „ Aurora cantat” u Karlovcu, osvaja zlatnu diplomu u kategoriji folklorne zborske glazbe.
Ženska vokalna skupina Pajdašice

Ženska vokalna skupina Pajdašice aktivno djeluje od 2005. godine. Članice skupine su većinom bivše plesačice velikog folklornog ansambla koje su odlučile nastaviti aktivno se družiti i uživati u zajedničkom, uglavnom folklornom pjevanju.

“Pajdašice” njeguju višeglasno pjevanje narodnih napjeva, a u repertoaru imaju i određen broj prigodnih narodnih božićnih pjesama, autorske pjesme hrvatskih skladatelja te obrade narodnih napjeva.

Redovito sudjeluju na županijskoj smotri vokalnih sastava i već devetu godinu za redom sudjeluju na državnoj smotri vokalnih sastava kao predstavnice Varaždinske županije. Za ovaj uspjeh zaslužna je prije svega prof. Zdenka Knapić koja je svoju energiju, znanje i ljubav prema folklornom pjevanju odlučila podijeliti s “Pajdašicama”.

Iza sebe imaju mnogo samostalnih nastupa kao i natupa s ostalim sekcijama KUD-a prije svega na manifestacijama u organizaciji grada Ludbrega ali i u drugim gradovima diljem Hrvatske te u inozemstvu.

Prošle godine obilježile su svoju desetu godišnjicu djelovanja svečanim koncertom u Ludbregu.

Mješoviti Zbor Sv. Barbare Panis Angelicus

Mješoviti Zbor Sv. Barbare Panis Angelicus osnovan je 1996. i djeluje pod umjetničkim vodstvom Tomislava Čekolja. Zbor broji oko 30 članova, đaka, studenata i radničke mladeži, okupljenih u župnoj crkvi s osnovnom zadaćom sudjelovanja na misnim slavljima te ostalim svečanostima u svojoj župi i izvan nje. 2001. godine Zbor započinje suradnju sa istaknutim hrvatskim skladateljem, dirigentom, fonopedagogom, vokologom i glazbenim producentom Brankom Starcom.

U dvadeset godina djelovanja Zbor je gostovao diljem Hrvatske kao i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Švicarska) gdje je ostvario niz uspješnih nastupa. Osim na misnim slavljima Zbor sudjeluje i na raznim manifestacijama, humanitarnim koncertima, smotrama i natjecanjima. Na domaćim i međunarodnim natjecanjima zborova Zbor je dobitnik niza nagrada: Natjecanje zborova Zagreb (Zlatna plaketa 2006), Međunarodno natjecanje Harmonie Watzenborn -Steinberg – Njemačka (Zlatna plaketa 2006), Festival duhovne glazbe CroPatria – Split (Prva nagrada publike 2003, 2005, 2006, 2007, 2010, 2011. godine te Zlatna nagrada stručnoga odbora 2007. godine), „Lipanjski zvuci“ – Petrinja (Ženski dio zbora – ŽVS „Barbare“) – Zlatna plaketa 2009 i 2011,2012. godine te Grandprix 2009. godine. Zbor je snimio dva nosača zvuka, „Panis Angelicus“ (2003) te „Cantate Domino“ (2008).

Mješoviti pjevački zbor Roženice

Mješoviti pjevački zbor Roženice Pazin iz osnovan je 1979. godine na inicijativu zaljubljenika u zborsko pjevanje. Do 2002. godine Zbor je umjetnički vodio maestro Nello Milotti, priznati istarski pedagog, skladatelj i dirigent, kada umjetničko vodstvo preuzima dotadašnja korepetitorica i članica zbora, maestra Ines Kovačić Drndić.

Mješoviti pjevački zbor Roženice trenutno broji oko 35 članova raznih generacija i profesija koje zajedno veže ljubav prema pjevanju i druženju. Zbor je prepoznat po širokom repertoaru koji uključuje skladbe temeljene na istarskoj ljestvici, sakralne skladbe, operne zborske odlomke, tradicionalne skladbe iz Hrvatske i raznih krajeva svijeta te pop, gospel i zabavne skladbe.

Zbor godišnje održi 30-tak javnih nastupa u svojoj lokalnoj sredini, u drugim krajevima Hrvatske i inozemstvu. Gostovao je u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Njemačkoj. Upravo će u Njemačkoj  ove godine po sedmi put posjetiti grad Lembeck i svojim koncertom uveličati svečanost obilježavanja tisuću godina od prvog spominjanja tog mjesta.

Posljednje četiri godine Zbor sudjeluje na raznim zborskim festivalima s kojih se redovito vraća s osvojenim priznanjima i lijepim iskustvima. Maestra Ines Kovačić Drndić je predsjednica, a Zbor Roženice suorganizator dva značajna festivala amaterskog stvaralaštva koji se odvijaju u Istri – FAKS festival u proljeće i MUSICA SACRA na jesen –  koji u Istru dovode više od tisuću pjevača ali i svirača puhačkih orkestara, amaterskih glumaca i plesača.

Zbor se vrlo uspješno predstavio na prošlogodišnjem međunarodnom festivalu Chorus Inside Advent Rome 2016., održanom početkom prosinca u Rimu. Sudjelovali su zborovi iz Italije, Ukrajine, Rusije, Švedske te još tri zbora iz Hrvatske a natjecanje se odvijalo u kategoriji zborske glazbe i vokalnih solista. Zbor i solisti Zbora Tina Galant, sopran, i Luka Krulčić, tenor su osvojili nova priznanja, sve redom u rangu zlatnih odličja. Zbor se natjecao u dvije kategorije zborske glazbe, u kategoriji C – sakralna glazba  i kategoriji E – Gospel, pop i moderna glazba te je u obije kategorije osvojio zlatnu diplomu. Solisti Zbora su svojim vokalnim izvedbama također ostvarili zavidne rezultate i za to bili nagrađeni zlatnim diplomama. Uz već navedeno, uspjehu Zbora i solista pridonijela je i nagrada korepetitorici Kristini Puh za najboljeg korepetitora festivala.

Dirigentica Zbora, profesorica Ines Kovačić Drndić je u svibnju 2016. primila vrlo vrijedno priznanje struke. Hrvatska udruga zborovođa joj je dodijelila status Maestra Mentor.

Dječji zbor Sanctus

Dječji zbor Sanctus osnovan je u listopadu 2016. god. u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Od osnutka do danas zbor je nastupio na nekoliko značajnih koncerata i manifestacija dočim je već u svibnju 2017. god. održao svoj samostalni koncert. Repertoar zbora sastoji se od djela klasične duhovne, svjetovne i suvremene glazbe.

Voditeljica zbora je prof. Galina Štavlić, diplomirana akademska dirigentica.

Rođena je u Saratovu ( Rusija ) u obitelji umjetnika.

Diplomu iz dirigiranja stekla je na Sjeverno – Kavkaskom državnom institutu za umjetnost 2013. god.

Zbor ‘ Sanctus’ vodi od njegovog osnutka.

Muška vokalna skupina Sinovi atara

Muška vokalna skupina, koja nosi slikovit naziv Sinovi atara, djeluje u okviru udruge za očuvanje hrvatske kulturne baštine CroETHNO u Zagrebu.

U Sinovima atara pjevaju Šokci podrijetlom, ali i ljubitelji šokačke pjesme koji žele pridonijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i ostalih krajeva u kojima žive Hrvati Šokci. Skupina njeguje tradicijske vokalne tehnike i glazbeni izričaj navedenih područja, okuplja pjevače i svirače žičanih instrumenata, te tradicijskih instrumenata (samice, gajdi, diplica i dvojnica).

Skupina redovno sudjeluje na smotrama amaterskog folklornog stvaralaštva u Zagrebu. Prije 5 godina Sinovi atara predstavljali su Hrvatsku na UNESCO-vom festivalu u Južnoj Koreji s izvedbama bećaraca koje je UNESCO zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Nastupali su i na šokačkoj rapsodiji u Lisinskom, natjecanju muških vokalnih skupina u Ivanić Gradu, smotri u Otočcu, Šokačkom Sijelu u Županji, na festivalu Slavenskih naroda u Poljskoj. Sinovi atara nastupaju u originalnim šokačkim slavonskim, baranjskim i srijemskim nošnjama. Autentični su čuvari bogate šokačke tradicijske baštine i ambasadori široke i vesele panonske duše koja kad zapjeva i sunce silazi s uma!

Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj

Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj, Petrinja osnovano je 1864. godine i najstarije je pjevačko društvo koje u neprekinutom slijedu 153 godine djeluje u Republici Hrvatskoj. “Slavulj” je jedno od deset društava osnivača Hrvatskog pjevačkog saveza osnovanog 17. svibnja 1875. godine u Sisku. Jedan je od inicijatora, suorganizatora i domaćin prvih pet susreta/festivala pjevačkih zborova Hrvatskoj koji su započeli u Petrinji 1968. – 1972. godine te suorganizator državnih smotri malih vokalnih sastava Hrvatskoj koje su održane u Petrinji 2008., 2012. i 2014. godine.

Društvo nastupa u Petrinji, Sisačko-moslavačkoj županiji te ostalim gradovima i mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu. Repertoar je raznolik i opširan (duhovne skladbe i mise, skladbe klasične zborske literature, folklornog i klapskog izričaja, opernih i operetnih zborova, mjuzikla, suvremenog višeglasja itd., a cappella i uz instrumentalnu pratnju), s djelima hrvatskih skladatelja, uključujući i djela velikih europskih i svjetskih skladatelja.

Danas u Društvu pod dirigentskim vodstvom Josipa degl’ Ivellija djeluju: Mješoviti pjevački zbor, Muški vokalni ansambl “Petrinjski slavulji” (koji je djelovao tijekom Domovinskog rata u progonstvu), Gradski dječji zbor (voditeljica i organizatorica Vesna Brebrić) i Ženski vokalni ansambl “Petrus” (voditeljica Jasmina Augustić).

Pod dirigentskim vodstvom Josipa degl’ Ivellija “Slavulj” je snimio 11 CD-a hrvatske zborske glazbe (K. Odak, 1998. / A. Vidaković 1999. / Stahuljaci, 2001. / o. Bonaventura Duda OFM, 2002. / F. Dugan, 2002. / E. Cossetto, 2003. / bl. M. Petković, 2003. / Petrinjska glazbena razglednica, 2004. / č.s.S. Sente, 2005. / Hrvatska zborska folklorna razglednica E. Cossetto, 2011. / Put Križa, oratorij I. Žana, 2013. /).

“Slavulj” je suizdavač (uz Maticu Hrvatsku – ogranak Petrinja) “Monografije Slavulj” (2004. godine), autora povjesničara dr. sc. Ivice Goleca, koji je i Počasni član HPD-a “Slavulj”.

“Slavulj” je izdavač zbirki skladbi/pjesmarica: “Petrinjska glazbena razglednica” (2004. godine); “Kućica od nota” (2012. godine), zbirka 18 pjesama za djecu/dječji zbor, (tekstopisci: Vesna Brebrić / 14 tekstova /, Ljubica Kolarić Dumić / 4 teksta /, autor glazbe: Josip degl’ Ivellio) te zbirke poezije “Papirno more” (2014. godine) svoje članice Ines Kosturin.

Maestro Josip degl’ Ivellio svoj dirigentski rad u HPD-u “Slavulj” započeo je tijekom Domovinskog rata (10. svibnja 1995. godine), u progonstvu Petrinjaca i Slavuljaša – kada je u Sisku obnovljen rad Mješovitog pjevačkog zbora HPD-a “Slavulj”.

Vokalni ansambl Sakcinski

Od 2011.g. dirigentica Nada Peček vodi Vokalni ansambl Sakcinski kojeg čine članice kojima je glazba ljubav i nadahnuće u radu. Za ozbiljan i kvalitetan rad ansambl je u kratkom vremenu svog djelovanja bio nagrađen vrijednim priznanjima. Redovito sudjeluje na međunarodnim, nacionalnim i regionalnim natjecanjima gdje ostvaruje visoke plasmane i pohvale stručnog žirija. U programu izvodi djela domaćih i stranih skladatelja koji su stvarali u razdoblju od 16. do 21.stoljeća. Od značajnijih uspjeha spomenimo osvojene Nagrade u kategoriji klasične glazbe na Susretima hrvatskih malih vokalnih sastava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture tri godine za redom (2014., 2015. i 2016.), te srebrnu nagradu „Srebrni križić opatice Čike“ u kategoriji ženskih zborova te Povelju Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora na 10. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova održanom u Zadru 2016. god. U listopadu prošle godine ansambl je sudjelovao na Međunarodnom natjecanju zborova u Osijeku u organizaciji Hrvatske udruge zborovođa s kojeg se vratio s čak dvije zlatne nagrade i to u kategoriji klasične i folklorne glazbe. Ove godine u travnju ansambl je nastupio na Razglednici 6 kulturno- umjetničkog amaterizma u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a u lipnju na međunarodnom natjecanju 8. Zlatna Lipa Tuhlja osvojio je zlato i posebnu zlatnu plaketu za najbolji mali vokalni sastav. VA „Sakcinski“ izdao je i dva nosača zvuka, a za nosač zvuka „Žetva“ ansambl je ove godine bio nominiran za nagradu „Porin“ u kategoriji Najbolji album etno glazbe.

Dječji zbor Vrapčići

Dječji zbor Vrapčići 1989. godine osnovao je voditelj zbora Marijan Milić. Od 1992. postaju dio Hrvatskog glazbenog društva Čarobna frula.

Vrapčići su održali dosad 400-tinjak koncerata, sudjelovali u 80-tak radijskih ili televizijskih emisija, te snimili tri ploče (In Love With The Beatles, Božićne pjesme, Vrapčići 2000.).

Proputovali su dobar dio zemaljske kugle. Pjevali su u Italiji, Vatikanu (pred Papom Ivanom Pavlom II.), Austriji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Španjolskoj, Latviji, Sjedinjenim Američkim državama, Južnoj Koreji i Kini.

Osvojili su 2 nagrade za grupni nastup, te nekoliko pojedinačnih nagrada na festivalima Jana 2004. i 2005. godine.

Najveći uspjeh: 2 srebrne diplome osvojene na zborskim olimpijadama u Linzu (2000) i Bremenu (2004).

 1. pjevačke grupe Vrapčića osnovane su u školi OŠ Mate Lovraka (voditeljica Mirele Lukić) a 2014. u OŠ Luka Sesvete (voditeljica Ana Ostojić).

Kad narastu, Vrapčići postaju članovi zbora Čarobna frula.

Zagrebački anđeli

Iako u Zagrebu djeluje veći broj zborova i plesnih skupina, Zagrebački anđeli svakako se ističu po pjevanju uživo, te uz stručno vodstvo osim učenja pjevanja, razvijaju i ljubav prema glazbi, plesu i druženju kod svojih članova. Anđeli u svoje članstvo primaju djecu između 4 i 14 godina. Pjevanje i ples  vještine su koje se uče, razvijaju i usavršavaju, tako da su sva djeca (i ona koja ranije nisu pjevala ili plesala) dobrodošla.

Unatoč dobi članova i tek trećoj sezoni djelovanja, već na samom početku zahvaljujući upornom trudu i radu, Zagrebački anđeli pokazali su značajne rezultate i nastupili uživo na Božićnom koncertu kazališta Komedija u Lisinskom te Božiću u Ciboni. Tu su i nastupi u  Muzeju suvremene umjetnosti, Oktogonu, West Gate-u, dvorcu Oršić, dvorani Svete Mati Slobode, velikoj dvorani Lisinski, Ciboni, uličnom festivalu  Cest is d’Best, uživo na HRT-u, radiju, raznim ekološkim i obiteljskim manifestacijama. U nešto više od dvije godine rada Zagrebački anđeli nastupali su već više od 60 puta.

Najponosniji su na osvojeno 1.mjesto po izboru publike i 2.mjesto po izboru žirija na Festivalu zborova Zagrebačke županije održanom u Ivanićgradu 2016. te na Zlatnu diplomu na natjecanju zborova u dvorani Lisinski u organizaciji Centra za glazbu Zagreb u studenom 2016.

Zagrebački anđeli snimili su i nekoliko videospotova te trenutačno pripremaju nove nastupe i svoj prvi CD s autorskim i tradicionalnim dječjim pjesmama.