Festival glazbe Zagreb 2015.


Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za glazbu Zagreb organizira u Zagrebu jedan od najvažnijih događaja za sve ljubitelje glazbe – Festival glazbe Zagreb 2015. U sklopu ove manifestacije održat će se Festival pjevačkih zborova, Festival tamburaških orkestara "Dr. Josip Andrić", Međunarodni dječji festival "Čarobna frula" te Susret školskih zborova.
Također, u sklopu Festivala održat će se stručni seminari i glazbene radionice. U gotovo mjesec dana glazbe nastupiti će više od 1.000 glazbenika iz Hrvatske i inozemstva.
Koncerti će se održat će se na više lokacija u gradu te Zagrebačkoj županiji, a ulaz na sve koncerte je slobodan. Cilj Festivala je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora kao i promoviranje tambure i bogate orkestralne tamburaške literature iz hrvatske i svjetske baštine.

Dobro došli na Festival glazbe Zagreb!


U periodu od 20. studenoga do 12. prosinca 2015. godine građani Zagreba imaju priliku nazočiti nizu glazbenih sadržaja objedinjenih pod naslovu Festival glazbe Zagreb 2015. Svaki je koncert svojevrstan festival, ali niz brojnih i raznovrsnih koncerata koncipiranih u širem vremenskom rasporedu i u pomno izabranim porstorima pojačavaju našu znatiželju, mame i očekuju našu posjetu, a s pravom se nadaju i jačem stručnom i društvenom odjeku.

Temelj na kojem se izgrađuje ovaj Festival glazbe čini suradnja s udrugama i pojedinicma, kojima je stalo da na prvom mjestu prezentiraju i pred javnošću afirmiraju glazbene sadržaje rada svojih članova i paralelno što više prošire zanimanje za glazbu. Organizator – Centar za kulturu i informacije Maksimir i suorganizatori čine to s velikom ljubavlju i na najbolji mogući način bez obzira na matrijalna, financijska i reklamna ograničenja u kojima se nalaze i bez obzira na kočnice sporih reakcija za bilo koju zajedničku akciju samih glazbenika.

Smisao novog Festivala glazbe je, između ostalog i u tome što se želi dati priliku svakom glazbenom subjektu da se svojom idejom i programom te svojom vlastitom zaokruženom organizacijom i domišljatošću priključi zajedničkom programom kroz Festival. U njemu će dobiti sav mogući prostor prezentacija i što potpunije afirmacije, koje će opet ukupni dojam o vrijednostima glazbenih izvedaba amatera u javnosti snažno istaknuti.

Na ovogodišnjem Festivalu glazbe sudjeluju svi najbolji zagrebački zborovi amatera, brojnim školski zborovi, tamburaški orkestri i orkestar So-Do (El Sistema)- više od 1.000 izvođača. U Festival je uključen i Međunarodni dječiji festival „Čarobna frula“ sa nizom solista i malih sastava. Kako bi Festival što potpunije zaokružio svoju glazbenu zadaću organiziraju se tri stručna seminara za voditelje ansambala i jedna radionica za polaznike izvođače programa. Programska orijentacija svakog ansambla je slobodna, ali i ambiciozna, a kreće se u rasponu od klasike do revijalnih opredjeljenja. Valja naglasiti da su se na ovoj akciji Festivala okupili mnogi poznati zagrebački glazbenici čiji je rad i ugled višebrojno potvrđivan.

Želimo svim izvođačima „naj“ nadahnuća u izvedbama, publici dolazak i uživanje u svim koncertima, a novo startajućem Festivalu glazbe Zagreb 2015. dobrodošlicu za dug, radostan te stručno i maštovito organiziran hod.

Josip Jerković, dirigent