FESTIVAL GLAZBE ZAGREB POČASTIT ĆE VAS JOŠ JEDNOM PREKRASNOM KONCERTNOM VEČERI

U subotu 9.11.2019., u 19 sati, Centar za kulturu i informacije Maksimir sa svojim projektom Festival glazbe Zagreb, iznenadit će Vas još jedanput; jer, sa nama će biti Matija Dedić!

Nakon što se Festival glazbe Zagreb prokušao na gotovo svim koncertnim podijima grada Zagreba te animirao, angažirao i upoznao velik broj umjetnika, nadahnut brojnim iskustvima i obogaćen novim poznanstvima sada eminentne umjetnike dovodi doma – u novoobnovljenu dvoranu u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

Kako iskoristiti ovaj posebni prostor i ugođaj, publici će prvi otkriti jazz klavirist Matija Dedić. Pomno odabrani hrvatski autori, bezbrojne improvizacije, jazz kompozicije te ono najbolje iz diskografskog i koncertnog masterpiecea Matija svira Arsena. Koncert neće proći ni bez hrvatske skladateljice Dore Pejačević kojom se Matija inspirira još od pohađanja osnovne glazbene škole. Ovakav atraktivan i raznovrstan pregled kompozicija odabran je kako bi Matija, nakon dugo godina, u svom rodnom gradu odsvirao izazovni, ali dragi mu repertoar. Dio repertoara je iz vrela iz kojeg Matija još uvijek crpi i emocije i harmonijske ideje: klasična glazba koju nije prestao izvoditi i interpretirati. Točnije, album Život cvijeća Dore Pejačević na neki je način obilježio umjetnika. Te su kompozicije postojano pratile sve etape Matijine karijere. Od osnovne škole se možda promijenio pristup kompozicijama, ali nije i očaranost prekrasnim melodijama koje nerijetko postaju i osnova za improvizaciju. Upravo improvizacije neće nedostajati na ovom koncertu. Ona na umjetnikovim koncertima obitava u različitim obličjima: bilo da nastaje u trenutku ili na romantičarski, contemporary, ovakav i onakav način, bilo da je jazzistička ili neka druga, poigrava se na najljepši način s našim očekivanjima i predviđanjima.

Ipak, onaj dio koncerta koji uspješno predviđamo i posebno očekujemo proizlazi iz obiteljskog naslijeđa. Projekt Matija svira Arsena nastao je spontano, 2015. godine u Lisinskom, kada nas je napustio Arsen Dedić. Iz spontane izvedbe desetak Arsenovih pjesama rodio se projekt te naposljetku istoimeni nosač zvuka u kojem je opipljiva povezanost oca i sina, a posebno znakovit instrumentalni pristup koji ukazuje na ljepotu u Arsenovoj glazbi. Koncept ovog koncerta prihvatit će i neke od najpoznatijih pjesma Zlatana Stipišića Gibonnija, ali i autorske kompozicije Matije Dedića te one kompozicije koje su njegov fah, a pripadaju jazz standardu.

Dok za uzbudljivi koncept imamo zahvaliti Goranu Jerkoviću i Matiji Dediću, za posebno dizajnirani instrument možemo zahvaliti Atelieru Zlatka Pavlinovića koji je i ranije ostvarivao suradnje s Matijom Dedićem.