Adventski koncert Komornog zbora Ivan Filipović – 16.12.2017

Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ

Dirigent Goran Jerković

Subota, 16. prosinca 2017. u 19:30 sati

Zagreb, Crkva sv. Petra (Vlaška 93)

 

Adventski koncert

Dok čitav vanjski svijet blještavilom pokušava prizvati i dočekati Božić, Komorni zbor Ivan Filipović nudi vam ovogodišnjim Adventskim koncertom odsjaj istinske božićne svjetlosti štono dolazi.

Svjetlost vjekovita, tako svojstvena adventskom vremenu bila je idejna klica za nastajanje bezbrojnih skladbi. Veliki raspon prostora i vremena zahvaćen je tom blistavom svjetlošću pa su skladbe ovog koncerta nastale u Rimu, Copenhagenu, Beču, Parizu, Zagrebu, Münchenu, Los Angelesu. Vremenski raspon je gotovo sveobuhvatan: od početka 16. stoljeća pa sve do dana današnjeg. Nova svjetlost odsijeva se preko ovih skladbi, zvjezdica koje ukazuju na veliki misterij: Utjelovljenje Svjetlosti u betlehemskoj štalici.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na Adventskom koncertu te otkrijete pravo svijetlilo za nadolazeće blagdanske dane.

 

www.kzif.hr

https://hr-hr.facebook.com/KZIvanFilipovic/

 

Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ, osnovan 1998. godine, jedan je od najuspješnijih a cappella sastava u Hrvatskoj. Karakterizira ga visoka vokalno-tehnička i estetska razina interpretacije te izbor specifičnog programa visoke izvodilačke težine. Pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a posebno brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Zagreb…) pokazatelj su iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je Zbor, kao trajni cilj i kriterij, postavio još od samog osnutka.

Te odlike donijele su Zboru nagrade na brojnim hrvatskim i prestižnim svjetskim zborskim natjecanjima, kao što su Grand Prix na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova (Verona 2003.), Zlatna medalja na 3. zborskoj olimpijadi (Bremen, 2004.), Zlatna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama (Xiamen, 2006.) Grand Prix na Međunarodnom zborskom natjecanju “Musica Sacra a Roma” (Rim, 2007) i Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Diploma “Milka Trnina” za 2008. godinu.

U lipnju 2015. godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku, u sklopu festivala pjevačkih zborova “The Rhythms of One World” International Choral Festival – u povodu obilježavanja 70. obljetnice potpisivanja Povelje o osnivanju Ujedinjenih naroda.

Zbor je održao mnogo koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Francuska, Italija, Kina, Mađarska, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Turska…), a ostvario je i vrlo uspješne turneje (Izrael, Tajvan). U bogatoj koncertnoj djelatnosti Zbora posebno se ističu izvedbe oratorijskih skladbi: Magnificat i Božićni oratorij J. S. Bacha, Te Deum A. Brucknera, Membra Jesu nostri D. Buxtehudea, Requiem A. Campre, In Nativitatem Domini canticum i Te Deum M.-A. Charpentiera, Requiem J. Gillesa, Dettingen Te Deum G. F. Handela, Stvaranje svijeta J. Haydna, Misa u c-molu i Requiem W. A. Mozarta, Gloria A. Vivaldija…

Godine 2003. Zbor je objavio CD naslovljen “a cappella”. Izvedbe skladbi starih majstora i suvremenih skladatelja na njemu također svjedoče o izvanrednoj zvukovnoj homogenosti sastava, o njegovu zauzetom i predanom pjevanju te o sposobnosti stilski uvjerljivog izmjenjivanja skladatelja, jezika i glazbenoga govora. U 2010. godini Zbor je objavio drugi CD/DVD pod nazivom “Dieterich Buxtehude: Membra Jesu nostri”, a 2013. i treći CD/DVD i Zbirku nota “Praizvedbe u HAZU” – suvremena zborska glazba na hrvatske narodne teme.

www.kzif.hr

 


Goran Jerković (Slavonski Brod, 1968.) dirigent, glazbeni pedagog i organizator, osnivač je i umjetnički voditelj Komornog zbora “Ivan Filipović”. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu (Njemačka) kod prof. dr. Jerryja Jordana i Gábora Hollerunga. Završio majstorske tečajeve za zborsko dirigiranje kod eminentnih stručnjaka – Jona Washburna (Kanada), za ranu glazbu Petera Phillipsa (Velika Britanija) i drugih svjetskih uglednika zborskog muziciranja (The King’s Singers, Alastair Hume, Klaus-Jürgen Etzold i dr.).

Predavač je i voditelj seminara za dirigente i zborovođe u Hrvatskoj. Dobitnik je međunarodne stipendije Musica Mundi Choral Academy, a kao dirigent Komornog zbora Ivan Filipović dobitnik je brojnih nagrada na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima.

Vrlo intenzivno njeguje a cappella zborsku literaturu, posvećujući posebnu pažnju izboru programa, te oblikovanju zborskog zvuka. Prepoznat je i kao dobar poznavatelj i interpret tzv. rane glazbe. Predstavio se uspješnim nastupima oratorijskih djela, koja ranije nisu bila izvođena u Hrvatskoj: Dettingen Te Deum G. F. Händela uz Barrocade Israeli Baroque Collective u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, te ciklus od sedam kantata Membra Jesu nostri Dietricha Buxtehudea.

Također, hrvatskoj javnosti po prvi put je predstavio djela suvremenih američkih skladatelja – Morten Lauridsen: Lux aeterna (za zbor i komorni orkestar), Ola Gjeilo: Sunrise Mass (za zbor i gudački orkestar), kao i brojne a cappella skladbe istih autora te svjetski poznatog Erica Whitacrea.

Autor je i urednik projekta “Praizvedbe u HAZU” u skopu kojega je na njegov poticaj nastalo desetak novih zborskih skladbi suvremenih hrvatskih skladatelja, nadahnutih glazbenim citatima iz hrvatske tradicijske i liturgijske glazbe. Projekt je nastavljen održavanjem koncerta, a potom zaokružen izdavanjem CD/DVD-a te notne zbirke svih partitura praizvedenih skladbi.

 


Komorni zbor IVAN FILIPOVIĆ

Dirigent Goran Jerković

 

 

Nagrade:

 

 • mjesto, Zlatna plaketa i posebna nagrada na Međunarodnom festivalu i natjecanju pjevačkih zborova, Istanbul 2011.
 • Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika – Diploma “Milka Trnina” za izuzetne umjetničke dosege u 2008. godini (Svečani koncert u povodu 10. obljetnice zbora)
 • Gran Premio i Zlatna diploma na 2. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova, “Musica Sacra a Roma – Maestri della Schola Romana”, Rim 2007.
 • Zlatna i Srebrna medalja na 4. svjetskim zborskim igrama – World Choir Games (zborska olimpijada), Xiamen 2006.
 • Zlatna plaketa “Katedrala” za najbolju izvedbu nove skladbe na 11. danima duhovne glazbe CRO Patria, Split 2006.
 • Zlatna medalja na 3. zborskoj olimpijadi, Bremen 2004.
 • mjesto i Zlatna plaketa na 7. natjecanju pjevačkih zborova, Zagreb 2004.
 • Grand Prix, Zlatna plaketa i Posebna nagrada za najbolju izvedbu obvezne skladbe na 14. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova, Verona 2003.
 • Posebno priznanje za najkvalitetniju izvedbu cjelokupnog programa na Festivalu pjevačkih zborova, Zagreb 2003.
 • mjesto, Zlatna plaketa i dvije posebne nagrade na 6. natjecanju pjevačkih zborova, Zagreb 2002.
 • Srebrna diploma na 8. međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova, Budimpešta 2001.
 • mjesto i Zlatna plaketa na 4. natjecanju pjevačkih zborova, Zagreb 2000.
 • mjesto i Zlatna plaketa na 3. natjecanju pjevačkih zborova, Zagreb 1999.