Festival Glazbe Zagreb 2016

Dobro došli na Festival glazbe Zagreb 2016.

 

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Centar za glazbu Zagreb i ove godine građanima Zagreba priredili su niz glazbenih sadržaja objedinjenih pod naslovom – Festival glazbe Zagreb 2016. Centar za glazbu Zagreb suorganizacijom Festivala ispunjava svoju misiju: održavajući između ostalih glazbenih ciljeva i Festival glazbe kao svoj značajan manifestacijski program.

Festival glazbe Zagreb 2016. odvijat će se kroz četiri glazbeno organizacijske cjeline: slobodni koncertni programi, natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih sastava, koncerti školskih zborova i seminari za voditelje vokalnih i instrumentalnih ansambala. Vrijeme održavanja programa su studeni i prosinac 2016. godine. Okupljaju se udruge vokalne i instrumentalne u namjeri prikazivanja glazbene djelatnosti i prezentacije onih vrijednosti za koje smo površno „čuli“, ali ih možda nismo sve imali priliku u živo provjeriti. Svaki sudionik Festivala će donijeti onakav program, kojim se trenutno bavi, a određen je slobodnim odabirom ili unutar zadanih Propozicija. I jedni i drugi donose ono izdanje, koje je učinak njihove trenutne glazbene fizionomije. Svatko sam sebe prioritetno reklamira i vrednuje, a posredno ga vrednuju struka i publika – CKIM i CGZ organiziraju i omogućuju nastup, a svaki sudionik odgovara za svoj kvalitet.

U koncertnim dvoranama Muzičke Akademije i Vatroslava Lisinskog imat ćemo prilike 3., 4. i 5. studenoga čuti pjevačke zborove i vokalne sastave pod imenom: Zvjezdice, Ivan Filipović, Vladimir Prelog, Agape, Ivan Goran Kovačić, Minstrel klapa Cesarice te tamburaški orkestar Gaj i harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić. Petog studenog možemo pratiti natjecanje pjevačkih zborova i vokalnih ansambala u nekoliko kategorija. Natjecat će se: Palma, Concordia Discors, Cantores sancti Marci, Josip Štolcer Slavenski, Lipa(Tuhelj), Mato Bučar, Čarobna frula, Pajdašice i pajdaši,  MZ Špansko, Gouriena, The Messengers, Zagrebački anđeli, Karlovčanke i Lege artis. Pojedini se natječu u dvije kategorije. U prosincu (9.) susrest će se 10-ak školskih zborova osnovnih, srednjih i glazbenih škola Hrvatske i orkestar SO-DO (El Sistema) u dvorani Gimnazije Sesvete.

Festival je organiziran dijelom kao izvjesno mjesto i sredstvo zabave i kao oruđe za promidžbu. Centar za kulturu i informacije Maksimir i Centar za glazbu Zagreb organiziraju ga kao potvrdu postojanja povijesne i suvremene klasike, ali i one glazbe, koja uključuje umjereno dozirane vizualne komponente. Detaljnije kronološke i kurikularne informacije o svakoj cjelini i svakom sudioniku donose pisani i propagandni materijali i web stranice Festivala.

Zagreb je svakom hrvatskom građaninu magnet za višestruka ostvarenja, pa tako i amaterima, koji se bave glazbom. To je čast i budi ponos dokazivati se u glavnom gradu Hrvatske. Amateri kroz pjevačke probe i koncerte postaju glazbenici, koji izvode ono što ih zanima, čime su opčinjeni i bore se da to isto zavoli i publika kojoj pjevaju. Zahvaljujući svojim voditeljima profesionalcima, oni joj otkrivaju svoje dostignuto vokalno tehničko umijeće i svoju izabranu glazbenu estetiku. Od publike očekuju samo dvije stvari: da ih dođe poslušati i da ih podrži. Zašto? Zato, jer su amateri jedni od njih, iskreni su, različitih su zanimanja i obveza, a svoje stečeno umijeće dijele velikim entuzijazmom s drugima. Imaju nam zaista što ponuditi. Želimo svim izvođačima nadahnuće, a publici uživanje u svim programima.

 

CKI Maksimir i

Centar za glazbu Zagreb