Goran Jerković

Goran Jerković (Slavonski Brod, 1968.) dirigent, glazbeni pedagog i organizator. Osnivač je i umjetnički voditelj Komornog zbora “Ivan Filipović”. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se na Ljetnoj akademiji za zborsko dirigiranje u Wernigerodeu (Njemačka) kod prof. dr. Jerryja Jordana i Gábora Hollerunga. Majstorski tečaj za zborsko dirigiranje završio je u klasi Jona Washburna (Kanada). Kao aktivni polaznik brojnih seminara usavršavao se kod svjetskih uglednika zborskog muziciranja (Peter Phillips, The King’s Singers, Alastair Hume, Klaus-Jürgen Etzold i dr.).

Predavač je i voditelj seminara za dirigente i zborovođe u Hrvatskoj. Dobitnik je međunarodne stipendije Musica Mundi Choral Academy, a kao dirigent Komornog zbora Ivan Filipović dobitnik je brojnih nagrada na prestižnim međunarodnim zborskim natjecanjima.

Vrlo intenzivno njeguje a cappella zborsku literaturu, posvećujući posebnu pažnju izboru programa, te oblikovanju zborskog zvuka. Goran Jerković prepoznat je i kao dobar poznavatelj i interpret tzv. rane glazbe. Predstavio se uspješnim nastupima oratorijskih djela, koja ranije nisu bila izvođena u Hrvatskoj: Dettingen Te Deum G. F. Händela uz Barrocade Israeli Baroque Collective na Varaždinskim baroknim večerima, te Membra Jesu nostri D. Buxtehudea.