Gospel Zbor „Sunce”

gospel sunceGospel Zbor „Sunce” je amaterski mješoviti zbor koji njeguje crnačku duhovnu i afričku etno-glazbu. Zbor okuplja pjevače u dobi od 18 godina nadalje, te broji oko 25 članova. Zbor djeluje od 2000. godine, a naziv Gospel Zbor Sunce pod kojim imenom djeluje i danas nosi od 2004.godine.

Gđa. Karolin Wendt utemeljila je zbor i vodila ga šest godina (2000. – 2006.),  nakon toga, također na šest godina (2006. – 2012.), vodstvo preuzima Neda Perdija-Grbić. Od 2012. godine Zbor vodi poznati pijanist Vitomir Ivanjek.

Na Međunarodnom zborskom natjecanju Aurora cantat 2015., koje je održano u Karlovcu 16.05.2015.,  sa solisticom Ivanom Galić a pod vodstvom dirigenta Vitomira Ivanjeka, u kategoriji duhovne glazbe, zbor je osvojio srebrnu plaketu.

U suradnji sa Zagrebačkim glazbenim podijem Centra za kulturu Trešnjevka, Zbor je 2005. osnovao ciklus koncerata Cantate Domino.

Gostovao je na koncertu Mire Vlahović, prvakinje opere HNK Zagreb i HNK Split, a redovni je gost na koncertima pijaniste Vitomira Ivanjeka.

 

Zbor nastupa na humanitarnim koncertima, smotrama i natjecanjima zborova te u crkvama na raznim svečanostima i vjenčanjima. Tradicionalno poslijednjih godina Zbor gostuje u Beču u „Haus der Musik“, Ogulinu, Trogiru, Splitu, Solinu, Jadranovu, Donjoj i Gornjoj Stubici.

 

U svom repertoaru Zbor ima najpoznatije gospel pjesme: Amazing Grace, Siyahamba, Oh Happy Day, Swing Low, This Little Light of Mine, Go Tell It On the Mountains, Good News, Kumbaya, Booma Lena, Go Down Moses, Joy To The World, The Little Drummer Boy, Lean On Me  i mnoge druge.

Brojnim nastupima, u suradnji s drugim zborovima, pjevačima i instrumentalistima, uz druženja i izmjenjivanja svojih pjevačkih iskustva, Zbor uspješno ostvaruje zamisao širenja raznih kultura i stilova duhovne glazbe čime radost i svjetlost glazbe prenosi i približava slušateljima.

Nadamo se da smo Vam barem malo približili vedar duh i radostan zvuk glazbe koji želimo podijeliti sa Vama i svim slušateljima, a čime bismo dobar duh Adventa u Zagrebu učinili još ljepšim.