Radionica FOLKLORNOG PJEVANJA

Voditeljica: Zrinka Posavec

Datum: subota, 2. prosinca, 2018.

Mjesto: Centar za kulturu i informacije Maksimir

 

Raspored:

1. dio

10:30 – 11:00             uvod

11:00 – 13:00            vokalna tehnika

13:00 – 14:30            pauza za ručak

 

2. dio

14:30 – 16:00             priprema za nastup

16:00 – 16:15             pauza

16:15 – 17:30            radionica – rad na literaturi

 

KONCERT

18:00 sati                    Ženski vokalni sastav “ZWIZDE”

 

Tema:

TRADICIJSKO PJEVANJE PANONSKE ZONE – Razlike u radu izvornih vokalnih skupina, vokalnih skupina koje imaju voditelja/dirigenta i ansambala

 

Opis:

Upoznavanje tradicijskog/folklornog pjevanja:

  • Karakteristike tradicijskog pjevanja u pojedinim regijama Panonske zone
  • Osnove vokalne tehnike – rad s ansamblom, vokalne vježbe, raspored glasova, rad na intonaciji i volumenu
  • Rad na tekstu i interpretacija
  • Razlike izvedbi između izvornih vokalnih skupina, vokalnih skupina koje imaju voditelja i ansambala. Razlike u pristupu i odabiru literature.
  • Izvedbene razlike između duhovne i svjetovne tradicijske glazbe
  • Pripreme za nastup
  • Pripreme za nastup na smotrama
  • Rad polaznika na novim tradicijskim pjesmama
  • Koncert ŽVS “Zwizde” Zagreb

 

 

Radionica je besplatna.

Potrebno je samo potvrditi dolazak (prijaviti se) do 1.12. na email: lea.bulic@cki-m.com

 

 

 

Organizator: Centar za kulturu i informacije Maksimir  |  www.mojmaksimir.com

Suorganizator: Centar za glazbu Zagreb  |  www.festivalglazbezagreb.org

Zrinka Posavec je akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, etnomuzikologinja, dirigentica, producentica i pjesnikinja. Otkad se u petoj godini počela baviti folklorom u rodnom Đakovu, više se nije rastajala od glazbe i plesa koji su stalno prisutni u njezinom životu.

Godine 2003. diplomirala je glazbenu kulturu na Umjetničkoj akademiju u Osijeku, a zatim se usmjerila isključivo na školovanje glasa, te upisala i diplomirala studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Lidije Horvat- Dunjko. Za vrijeme studija osvojila je nekoliko državnih nagrada iz pjevanja. Nakon što je diplomirala pjevanje 2007. godine, nastavila je sa školovanjem glasa s eminentnim profesorima i vokalnima pedagozima Oliverom Miljaković, Vlatkom Oršanić, Martinom Gojčetom, Vitomirom Marofom i Ivicom Cesarcem. Uz to pohađala je niz seminara i radionica u Hrvatskoj i inozemstvu.

Istovremeno se bavila etnomuzikologijom vjerno zapisujući i obnavljajući tradicijsku građu cijele Hrvatske. Surađivala je s nizom kulturno – umjetničkih društava u Hrvatskoj i inozemstvu kao i sa školama folklora i institucijama koje se bave tradicijskom kulturom. Svoj pjevački put Zrinka Posavec gradila je polako, počevši od folklora, potom kroz klasično obrazovanje i dva fakultetska studija, da bi na koncu našla potpuno svoj novi pravac do kojeg ju je vodilo srce. Njezino isključivo klasično obrazovanja u kojem je nastupala koncertno izvodivši operne arijame i solo pjesme trajalo od 2003. do 2013. Krajem tog razdoblja, Zrinka Posavec 2012. započela je svoj autorski projekt Barok kakav niste čuli u suradnji sa glazbenicima Van Bodom i Joem Caplowitzem u kojem je barokne arije uz vrsne interpretacije klavirista pjevala na suvremen, posve nov način.

Nakon baroka, spontano je, oslonivši se na svoje bogato iskustvo, Zrinka Posavec 2013. godine započela s projektom Sevdah te na taj način ostvarila svoju dugogodišnju želju da na urbani način izvede specifičnu tradicijsku glazbu. U ovom je projektu otvorila prostor za svoju potpunu ekspresiju: pokazala je čvrste glazbene temelje gdje je svaka nota otpjevana jasno i precizno, ali i veliku emotivnu kreativnost i osobnost u interpretaciji. U realizaciji projekta sa Zrinkom Posavec †surađuje gitarist Ambrozije Puškariće, a potom se uključio i kontrabasist Tihomir Hojsak, obojica akademski obrazovani glazbenici. Godine 2015. pridružuju se Filip Novosel na braču i Zvjezdan Ružić na klaviru. Dolaskom ovih glazbenika mijenja se i boja zvuka u kojem se isprepliću etno, jazz i orijentalni stil. Kao pandam urbanoj bosansko-hercegovačkoj glazbi 2015. godine izveden je program starogradske glazbe koja pripada †Panonskoj Hrvatskoj i Vojvodini pod nazivom Panonika. Pjesme iz oba projekta obajavljene su na prvom nosaču zvuka pod nazivom “Pantomima”- SEVDAH I PANONIKA.

Zrinkin glazbeni stil je intiman, dubok i snažan izričaj njenih emocija koje svojim glasom izvrsnom lakoćom pretače u različita muzička stanja čineći tako spoj njenog osobnog glazbenog izričaja i vrlo duboke i karakteristične tradicijske glazbe .

U svojem dugogodišnjem radu na glasu Zrinka Posavec stekla je mnoge vještine prenošenja znanja u vokalnoj pedagogiji. Danas, između ostalog, djeluje kao vokalna pedagoginja, uči i vodi mlade pjevače, glumce i performere pomažući im pronaći njihov glas te ga vokalnom tehnikom podići na najbolju moguću razinu. 2007. godine okupila je ženski vokalni ansambl Zwizde te je otada njihova umjetnička voditeljica i dirigentica. Zwizde su pod vodstvom Zrinke Posavec do sada ostvarile niz zapaženih nastupa i projekata, a 2013. godine pobijedile su na natjecanju Hrvatske tradicijske glazbe. Najatraktivniji projekt su izvedbe marijanskih pjesama O gospojo privelika u kojem je Zrinka Posavec spojila pučko pjevanje marijanskih pjesama koje izvode Zwizde i svoju suvremenu interpretaciju.

Zrinka Posavec urednica je i producentica nosača zvuka pod imenom Op, lonci lončići na kojem Zwizde izvode svjetovne i tradicijske napjeve Slavonije, Baranje, Srijema i Bačke. Ova osebujna umjetnica uz bavljenje glazbom piše poeziju i prozu. Godine 2015. objavljena njezina zbirka poezije Soba za buđenje u izdanju nakladničke kuće Matice Hrvatske-ogranak Đakovo. Njena je poezija uhvaćena u trenutku, s vrlo jasnim događajima i odnosima oko nje. Riječ je o spoju postojanih emocija i zapažanja najdubljih smjernica koje su je kroz pisanje pjesama vodile da još više otkrije sebe samoj sebi pa je zato i poezija važna karika na putu njezinog stvaralaštva.