TAMBURAŠKI ORKESTAR HRVATSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA “RODOLJUB” VIROVITICA

viroviticaHPD “Rodoljub” osnovano je davne 1880. godine u Virovitici. Jedno je od najstarijih amaterskih društava sjeverne Hrvatske jer pod istim imenom neprekidno djeluje već 135 godina. U njegovom sastavu djeluje mješoviti pjevački zbor, ženski vokalni sastav, tamburaški orkestar i tamburaši-veterani.

Tamburaški orkestar djeluje zadnjih četrdesetak godina. Dugogodišnji dirigent tamburaškog orkestra bio je Dragutin Kosanović, njegov rad nastavio je Nenad Koržinek, a od 2005 –e godine orkestar vodi mlada dirigentica Mirna Mihalković,prof.

Značajan doprinos velikoj popularnosti tambure i tamburaške glazbe u našem kraju i našem gradu dala je tamburaška sekcija HPD „Rodoljub“.

Tamburaški orkestar nastupio je na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku 1993. Godine. Sudjelovao je na brojnim koncertima (samostalno i sa mješoviti pjevačkim zborom HPD „Rodoljub“), na brojnim manifestacijama u Virovitici i po brojnim gradovima Lijepe naše i u inozemstvu ( Mađarska, Češka, Belgija ).

Tamburaški orkestar je nastupio (zajedno s mješovitim zborom) i u Rimu, gdje je održan cjelovečernji koncert u crkvi sv. Jeronima, i audijenciji kod sv. Oca pape Ivana Pavla II. 1998. Godine.

Društvo je izdalo dva nosača zvuka.

Tamburaški orkestar HPD „Rodoljub“ pod vodstvom Mirne Mihalković dobitnik je četiri Zlatnih plaketa „Tambure Paje Kolarića“ na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku 2007., 2008., 2009. I 2010. godine.